Videopeleistä ammatti?

Videopelien suosion ansiosta pelikehityksen saralla tulee lisää mahdollisuuksia työurilla. Urapolut ovat monenlaisia, eikä olekaan olemassa mitään perinteistä matkaa, jolla päästä pelikehittäjänä hyville liksoille. Pelintekijät ovat usein myös yksinyrittäjiä, joten tässä artikkelissa saat hyviä neuvoja yrittäjyyteen samalla. 

Pelikehittäjäksi ryhtymisen ymmärtämiseen tulee ensinnäkin tietää, mitä itse pelien kehittäminen on. Pelien kehitykseen kuuluu teknisiä osia kuten koodausta. Isommissa yrityksissä koodaajia on kokonainen tiimi, mutta monia indiepelejä on ollut tekemässä vain yksi henkilö – tai ainakin koodaus on ollut yhden ihmisen harteilla. 

Erilaisia tehtäviä isoissa firmoissa

Isoissa pelifirmoissa on seuraavan kaltaisia titteleitä: ohjelmoijat, käsikirjoittajat, ääniteknikot ja animaattorit. Näiden lisäksi peleillä ovat omat testaajat, jotka etsivät bugeja ja esimerkiksi epäloogisuuksia peleissä.

Pelikehittäjät työskentelevät yhteistyössä pelisuunnittelijoiden, kirjoittajien sekä markkinoinnin kanssa. Pelien suunnittelijat voivat olla siis eri ihmisiä kuin pelikehittäjät – suunnittelijat ovat niitä jotka ideoivat peliä, ennen kuin siitä on ollut bittiäkään ruudulla.

Pelistudioissa pelin kehittäminen on ennen kaikkea tiimityötä, joten yksinyrittäjälle tällainen voi tulla jossain määrin yllätyksenä, koska on tottunut pitämään langat käsissään ja tekemään kaiken itse. Ne jotka ovat tiiminvetäjiä, todellakin keskittyvät siihen että tiimi pystyy tekemään työnsä deadlineen mennessä. QA-testaajat taas testaavat peliä pitkin matkaa ja raportoivat mahdollisista – ja todennäköisistä ongelmista.

Periaatteessa edelleenkään pelikehittäjiltä ei vaadita koulutusta, vaan ennen kaikkea osaamista. Mutta koska ajat ovat muuttuneet, on tullut usein tärkeäksi myös koulutus – oli se sitten pelialalta tai jostain muulta alalta. Tiimeissä tarvitaan monenlaisia tyyppejä, joten humanistisetkin alat voivat olla tarpeen esimerkiksi tiimiä johdettaessa. Nykyään on myös pelialalle suunnattuja ja soveltuvia korkeakoulututkintoja.

Koska kilpailu on kovaa, voivat isommat firmat varsinkin vaatia uusilta työntekijöiltä tutkintoa ohjelmoinnista, jotta voidaan varmistua että työntekijä on oppinut oikeita asioita. Pienemmissä yrityksissä koulutuksella ei välttämättä ole niinkään väliä, vaan sillä, että työntekijä tekee työnsä määräajassa eikä kaihda välillä pitkiäkään päiviä.

Peleistä tietävillä ovat omat etunsa

Jos olet pitkään pelannut videopelejä ja tiedät niistä monenlaista, tämä voi jo vaikuttaa työpaikan saamiseen. Pelikulttuurin ja bisneksen ymmärtäminen on erinomaisen tärkeää, jotta pääsee samalle aaltopituudelle firman päälliköiden ja muiden työntekijöiden kanssa. Jos sinulla on erityisosaamista jostain genrestä, kannattaa tämä ehdottomasti mainita.

Vaikka et olisikaan hankkinut ohjelmoinnista tutkintoa, voi sen itse opittu osaaminen tai muuten tuntemus olla hyväksi. Jos esimerkiksi pääset tiimin valvojaksi, on todella hyvä ominaisuus, jos tiedät ohjelmoinnista jotain, joka auttaa sinua selvittämään tiimillesi sellaisia tavoitteita joita on mahdollista koodaamisella saavuttaa. Jos huomaat jotain ongelmakohtia ohjelmoinnissa itse, on sinun helpompi myös kertoa tällaisista tapauksista ylöspäin eli firman päälliköille.

Kuinka oma pelifirma käyntiin

Oman pelifirman voi laittaa pystyyn yhtä helposti kuin muutkin pienet firmat nykyään. Jos osaat itse tehdä pelejä alusta loppuun, voit aloittaa vaikka toiminimiyrittäjänä tai kevytyrittäjänä. Tällöin olet firmasi ainoa työntekijä. Vaikka todennäköisesti tällä et tule tienaamaankaan suuria summia, voi tämä vaihtoehto olla mainio ponnahduslauta pelialalle, varsinkin jos sinulla ei ole muuta kokemusta tai koulutusta taustalla.

Oman firman pelit toimivat työnäytteenä isommille firmoille, jotka saattavat palkata sinut mielenkiintoisiin ja paremmin palkattuihin duuneihin. Siksi omaa yhden hengen firmaa kannattaakin käyttää ennen kaikkea työnäytteenä ja lisänä CV:n työkokemus-kohtaan. Tällaista itseyrittäjyyttä varmasti arvostetaan työpaikassa kuin työpaikassa. Tai ainakin pitäisi arvostaa!

Onnea matkaan peliuralla, joka varmasti sisältää erilaisia käänteitä mutta ei ainakaan tylsiä hetkiä. Muista se, että videopelaaminen ei ainakaan ole vähenemässä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *