Sisustussuunnittelu ja lastenhuone

Lastenhuone sisustetaan usein vauva-ajan mukaan, joka ei ole pidemmälle ajateltuna kovin järkevää. Sisustus joudutaan todennäköisesti tekemään uudestaan, koska kukapa kouluikäinenkään haluaa enää asua “vauvan huoneessa”. Artikkelimme pureutuu tähän haasteeseen eli siihen, kuinka lastenhuoneen sisustussuunnittelu tehdään järkevällä tavalla alusta asti.

Vauvat ja taaperot eivät huoneessaan paljon viihdy, mutta kun vuosia tulee lapselle lisää, tilanne muuttuu. Tällöin huoneen tulee olla viihtyisä pienelle kouluikää lähestyvälle lapselle. Tässä vaiheessa myös kavereita tulee käymään enemmän yleensä, joten tytöt eivät halua enää olla pinkissä huoneessa ja pojat eivät halua välttämättä noloja vauvojen juttuja huoneeseensa.

Sänky on yksi tärkeimpiä asioita koko ihmisen elämässä ja sitä se on myös ostettaessa. Lapsille on tarjolla venytettäviä sänkyjä, joita voi vvenyttää pidemmäksi sitä mukaa kun lapsi kasvaa. Näin kerralla laadukkaan sängyn ostettuna, voi sen käyttöikää näin pidentää runsaasti.  Lastenhuoneessa on hyvä olla likaa hylkiviä materiaaleja, jotka myös kestävät kovempaa käyttöä. Paras vaihtoehto lattiamateriaaliksi on yleensä korkkilattia ja tarkemmin vielä vinyylikorkkilattia. Se on helposti puhdistettava sekä hiljainen.

Sarjakuvia seinälle

Värit ovat tärkeitä seinissä, mutta maalia ja tapettia voi vaihtaa kyllä tarpeen mukaan, jos alkuperäinen väritys ei enää sovellu. Usein riittää vaikkapa yhden seinän maalaus jollakin miellyttävällä värillä, jos vaikkapa muut seinät ovat valkoisia tai vaaleita.

Jos sinulta jää käyttämättä ja lukematta lapselle mieluisia sarjakuvia (jotka ovat päässeet paikoin heikohkoon kuntoon, ettei niistä saa enää rahaa myytynä), kannattaa miettiä käyttäisikö niitä sisustukseen materiaalina.

Sarjakuvien avulla voi tehdä vaikka yhdestä seinästä tehosteseinän esimerkiksi seuraavaan tapaan:

  • Pese seinä saippuavedellä, jotta pöly tai lika poistuu siitä. 
  • Leikkaa sarjakuvakirjoista ja -lehdistä sivuja. Laita kannet sivuun.
  • Ota kumikäsineet esiin ja laita ne käteen. Ikkuna kannattaa avata tässä vaiheessa.
  • Kastele tai kosteuta sarjakuvasivun takaosa kirkkaalla tapettiliimalla tai liisterillä. Käytä sivellintä.
  • Tasoita sivu seinälle käsiesi avulla. Sivut voivat olla niin ohuet että työkalut voivat tehdä siihen ikäviä jälkiä, mutta voit kokeilla tapettien tasoitukseen tarkoitettua työkalua.
  • Lisää sivuja seinään osittain päällekkäin ja satunnaisesti, kunnes seinä on kokonaan peitossa sarjakuvasivuja. 

Valaistusta ja tunnelmaa lastenhuoneeseen

Väliverho voi joskus toimia hyvänä tilanjakajana, joka rauhoittaa myös huoneen tunnelmaa. Tämä on tarpeen vaikkapa silloin, jos samassa huoneessa asuu kaksi lasta. Näin molemmat saavat yöaikaan helposti hieman yksityisyyttä ja rauhaa. Toisaalta se voi toimia hyvänä leikkinä, kuten vaikkapa esityksen esirippuna.

On sanottu, että sisustussuunnittelu kannattaa aloittaa siltä korkeudelta, mistä lapsi katsoo maailmaa ja omaa huonetta. Tällöin ymmärtää miltä esimerkiksi korkeat huonekalut näyttävät lapsen silmissä.

Valaistus on myös erittäin tärkeä lastenhuoneessa, sillä se vaikuttaa muun muassa myös nukahtamiseen ja nukkumiseen. Lapsikin voi tarvita mukavaa tunnelmaa nukkumaan mennessään, jolloin himmennysvalot ovat erinomainen tapa muuttaa huoneen tunnelmaa rauhoittavammaksi silloin kun sille on tarvetta.

Ja miksipä ei joskus voisi ottaa huomioon sitä, että kavereiden ollessa kylässä on mukava laittaa vaikka musiikkia ja discovalo pyörimään. Ledivaloja saa kohtuuhinnalla eri marketeista, joten tämä ei ole enää edes kustannuskysymys.

Tunnelmavalaistuksen ohella huoneessa tulisi olla myös vaikkapa piirtämiseen, askarteluun ja koulun läksyjen tekoon tarkoitettu lukulamppu pöydän ääressä. Tällaistakin siis tarvitaan, mutta moni huomaa että yleisvalo lastenhuoneen katossa voi jäädä vähimmälle käytölle. jos vaihtoehtoina ovat himmennettävät valot, discovalot sekä lukuvalaistus.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat eteenpäin suunnittelemaan lastenhuoneen sisustus järkevällä tavalla sekä kestävää kehitystä ja ekologisuutta ajatellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *