Yksityishenkilön lainat, niiden mahdollisuudet ja sudenkuopat

laina

Henkilökohtaista lainaa kannattaa harkita, jos tarvitset ylimääräistä rahaa, mutta et halua ottaa riskiä omaisuutesi menettämisestä. Voit käyttää sitä viisaasti ja saada silti käteistä rahaa budjettiisi vaarantamatta kotiasi tai muuta omaisuuttasi.

Henkilökohtaisen lainan ottamisessa on sekä etuja että haittoja. Lainojen avulla voit saada nopeasti käteistä rahaa vaikeissa tilanteissa tai lyhytaikaisena ratkaisuna, mutta ne eivät välttämättä ole tehokkain pitkän aikavälin valinta, jos sinulla on muita vaihtoehtoja.

Joissakin henkilökohtaisissa lainoissa on alhaisempi korko tai muita etuja. Sinun kannattaa vertailla eri lainanantajien tarjouksia löytääksesi sinulle parhaiten sopivan. Varmista, että luet kaikki pienellä painettu teksti, mukaan lukien mahdolliset maksut ja seuraamukset, ennen kuin sitoudut henkilökohtaiseen lainaan.

Kuinka henkilökohtainen laina voi auttaa

Yksityishenkilön lainat ovat eräänlainen osamaksulainoja. Ne ovat vakuudettomia, eli sinun ei tarvitse asettaa vakuuksia lainalle, kuten omaisuuttasi. Henkilölainojen korot vaihtelevat, ja niitä voi käyttää lähes mihin tahansa (lainanantajasta riippuen).

Lainanantajat tekevät luottotarkastuksen ennen lainan hyväksymistä. Toisin kuin luottokorttihakemuksessa, sinun on annettava enemmän tietoja henkilökohtaisista ja taloudellisista tiedoistasi. Voit saada lainasi kerralla tilillesi ja alkaa sitten maksamaan sitä takaisin kuukausittain. Kuukausimaksu on osa lainapääomasta ja korkomaksusta.

Pikalainat ovat houkutteleva vaihtoehto, jos tarvitset nopeasti käteistä. Muista nämä vinkit, jos aiot hakea lainaa rahoituslaitoksilta:

  • Jos tarvitset nopeasti varoja, niitä on saatavilla paljon verkossa toimivilta lainanantajilta. Niitä voi vertailla esimerkiksi Swiftbankerissa: https://www.swiftbanker.fi/
  • Rahat voivat olla käytettävissä muutamassa päivässä.
  • Alhaiset korot myönnetään niille, joilla on hyvät luottotiedot.

Vakuudeton laina on oikein hyvä oikein käytettynä 

Vakuudeton henkilökohtainen laina on lainatyyppi, jossa sinulla ei tarvitse olla vakuuksia todistaaksesi, että pystyt maksamaan lainan takaisin. Toisin kuin vakuudelliset lainat, joissa sinun on pantattava omaisuutta, kuten kodin tai auton, vakuudettomissa lainoissa ei vaadita vakuuksia. Seuraus vakuudettoman lainan takaisinmaksun laiminlyönnistä on pahimmillaan luottotietojen menettäminen. Jos et pysty maksamaan takaisin vakuudellista henkilökohtaista lainaa, menetät pahimmillaan myös omaisuutesi.

Vakuudettoman lainan käytössä on kolme suurta etua. Ensinnäkin sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että maksat kaikki velkasi kerralla, koska saat kiinteän kuukausimaksun ja koron. Toiseksi kuukausimaksujen budjetointi voi olla helpompaa, kun teet suuria kertaluonteisia hankintoja tai yhdistät velkoja. Kolmanneksi voit säästää enemmän rahaa, koska kiinteät kuukausimaksut voivat helpottaa velkojen hallintaa.

Yksityishenkilön lainat ovat hyödyllisiä jos rahalle on tarvetta nopeasti, ja ne voidaan hyväksyä muutamassa tunnissa. Varat voivat olla jo samana päivänä tililläsi.

Yhdistelylainat ovat tätä päivää – säästäminen on kuitenkin parempi vaihtoehto, jos mahdollista

Henkilökohtainen laina on vaihtoehto suuremman hankinnan rahoittamiseen, mutta se ei ole tehokas pitkän aikavälin suunnitteluun. Ennen lainan hakemista tarkista lainanantajalta lainan ehdotetut käyttötarkoitukset. 

Jotkut ihmiset ottavat henkilökohtaisia lainoja konsolidoidakseen velkansa yhdistämällä useita luottokorttilaskuja tai pikalainoja yhdeksi lainaksi. Sitä on helpompi hallita, koska siinä on yksi kiinteä kuukausimaksu ja eri korot, maksujen eräpäivät ja muut muuttujat.

Henkilökohtaisten lainojen korot eivät kuitenkaan aina ole edullisin vaihtoehto. Tämä pätee erityisesti lainanottajiin, joilla on huonot luottotiedot, sillä he saattavat maksaa korkeampaa korkoa kuin vakuudellisissa lainoissa (joita he eivät kuitenkaan saa luottotietojen menettämisestä johtuen….). Henkilökohtaiset lainat voivat toki olla hyvä tapa yhdistää velkoja, mutta on hyvä muistaa että tällöin kaikki raha menee vanhojen velkojen maksuun. Sillä ei puututa siihen, mikä alun perin johti velkaantumiseen: ylikulutukseen.  

Ylimääräisten varojen saaminen on houkuttelevaa, mutta jos et tiedä, mihin rahat käytetään, ne voivat päätyä tarpeettomiin hankintoihin. Säästämällä ennakoivasti lainaamisen sijaan voit välttää korkojen maksamisen tai liian suuren tuhlaushimon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.