Kasvivalot ovat viherkasvien paras ystävä 

kasvivalot verkkokauppa

Kaikki viherkasvit tarvitsevat valoa kasvaakseen ja kehittyäkseen. Meillä Suomessa luonnonvaloa on tarjolla niukasti talvisin ja siitä syystä kasvimme tarvitsevat lisävaloa kasvivalojen muodossa etenkin syksyllä ja talvella. Valon puute heikentää kasveja ja altistaa ne erilaisille sairauksille. Usein kasvit alkavat kellertää ja nuutua, jos ne eivät saa riittävästi valoa, vettä ja ravintoaineita. Esimerkiksi yrttejä on kyllä mahdollista kasvattaa kotona ympäri vuoden, ongelma ei ole nimittäin kylmyys vaan valon puute. Markkinoilta löytyy nykyään valtava valikoima erilaisia kasvivaloja sekä kasvivalot verkkokauppa, joista valita itselle sopivan kasvivalon tyyliltään ja toiminnoiltaan. Kasvivaloista tulee vuosi vuodelta suositumpia ja ne ovat jo oleellinen osa kodin sisustusta, jotka eivät enää herätä hämmennystä, vaan ihastusta. Ennen kasvivaloja näki lähinnä kukkakaupoissa ja taimitarhoilla, mutta nyt ne ovat rantautuneet myös suomalaisten koteihin. Kasvivaloja voi käyttää ympäri vuoden kotiviljelyyn, sekä ihan perus huonekasveille tarvittaessa. Etenkin perinteiset lämpimien maiden kasvit, kuten kaktus saattavat tarvita lisävaloa talvisin. Värisävyiltään kasvivalot ovat yleensä valkoisia, punaisia tai sinisiä tai näiden värien yhdistelmiä. Suotuisimpia värejä kasveille ovat punaiset ja siniset valot, sekä niiden yhdistelmät kuten purppura. 

Kasvivalon ei tarvitse olla energiasyöppö

Kasvivaloja ei tarvitse yleensä erikseen asentaa, vaan riittää, että pistokkeen pistää seinään tai vaihtaa valoon paristot. Kasvivalon asennukseen tarvitaan siis harvemmin ammattilaista. Tunnetuimmat kasvivalojen valmistajat ovat pitäneet huolta, että jokaiseen kotiin, työpaikkaan tai muuhun tilaan on mahdollista hankkia kasvivalo, joka on paitsi kaunis myös käytännöllinen. Kasvit puhdistavat ilmaa, mutta jokaisessa toimistohuoneessa tai varastotilassa ei välttämättä ole tarpeeksi valoa, jotta kasvi voisi selvitä. Useimmat kasvivalot soveltuvat ihan yleiseen käyttöön esikasvatuksen ja talvehtimisen lisäksi. Näyttävä elävistä kasveista muodostuva seinä voi olla tilanjakaja tai muu kaunis katseenvangitsija myös hämärissä tiloissa kasvivalojen avulla. LED-kasvivalot ovat erittäin energiatehokkaita eivätkä siis kasvata sähkölaskua mitenkään huomattavasti. Usein niiden kirkkautta on myös mahdollista säätää, mikä lisää käyttömukavuutta. Valinnanvaraa on valtavasti ja lamppuja löytyy vaikka minkä muotoisena, kokoisena ja värisenä. Kasvivalo tulee aina sijoittaa mahdollisimman lähelle kasvia. Ihan perinteiset valaisimet eivät aja samaa asiaa kuin kasvivalaisimet, joissa valo on suunniteltu kasvien kasvua tukemaan. 

Kasvivalo mukautuu kodin sisustukseen

Kasvivalon ei tarvitse olla ruma tai epäkäytännöllinen. Se voi olla persoonallinen ja mielenkiintoinen lisä kodin sisustukseen ja valaistukseen. Kasvivaloja kasveineen voi lisätä kaikkiin kodin huoneisiin. Kasvivalot sopivat hyvin paikkoihin, joihin on muuten vaikea lisätä valaistusta tai huonekasveja. Esimerkiksi ikkunattomasta WC-tilasta saa heti kodikkaamman, kun sinne lisää kasvivalon ja jonkin kasvin, joka viihtyy kosteassa ja varjoisassa paikassa. Yöllisellä vessareissullakaan ei tarvitse sytyttää muita valoja, jos kasvivalo on päällä. On paljon helpompi palata sänkyyn nukkumaan, kun unta ei ole häiritty kirkkailla valoilla. Viherkasvit tarvitsevat yleisesti 1000 luksia valoa, jota Suomessa on tarjolla talvisaikaan vain puolet 500 luksia. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka kaikki kasvit siirtäisikin ikkunoille kaikista valoisimpiin paikkoihin ei niille silti välttämättä riitä tarpeeksi valoa.  Ikkunat saattavat myös olla vetoisia paikkoja ja kaikki kodin kasvit eivät välttämättä siitä pidä. On tietenkin paljon mukavampaa myös pitää kasvit oikeilla paikoillaan ympäri vuoden. Kasvivalot eivät ole kalliita investointeja, mutta auttavat kasveja paljon. Monet viherkasvit alkavat suorastaan kukoistaa, kun niille hankkii kasvivalon. Ja kuka ei pidä tuoreista yrteistä keittiössä ympäri vuoden. Kasvivalo on hankinta, joka tuo iloa paitsi kasveille, myös ihmisille. Pimeän syksyn ja talven aikaan kaikki lisävalaistus tulee tarpeeseen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.