Spottivalaisimet kotikäytössä

spottivalaisin

Valaisimia valitessa kohdevalaisimet eivät välttämättä tule ensimmäisenä mieleen, kun ajatellaan kodin sisustusta. Moni ei välttämättä kuitenkaan tiedä sitä, että kohdevalaisin sopii hyvin yleisvaloksi, lukuvaloksi tai korostusvalona. 

Spottivalaisin on omiaan vaikkapa jonkin huoneen yksityiskohdan nostamiseen esille. Sisustuksessa käytettävät elementit saavat sen avulla mukavasti huomiota. Tässä artikkelissa kerrotaan kuin kohde- eli spottivalaisin saa sisustuksessa oman roolinsa. Artikkelissa kerrotaan myös syistä, joiden vuoksi spottivaloja kannattaa käyttää kodin sisustukseen. 

Ainutlaatuista sisustusta

Spottivalaisimet ovat omiaan heille, jotka haluavat kotinsa näyttävän ainutlaatuiselta. Kohdevalaisimet määrittävät parhaimmillaan talon tunnelman ja ilmapiirin.  Hyvin sisustettu koti tai huone voi saada sinut ja muutkin rentoutumaan ja päästä eroon ahdistuksesta tehokkaasti. Hieno sisustus saa parhaimmillaan haluamaan pysyä huoneessasi koko päivän. 

Kohdevalaisimet ovat ennen kaikkea voimakkaita valonlähteitä, joilla on korkea intensiteetti ja korkea värilämpötila. Niiden käyttö sisustuksessa voi tehdä huoneesta ja kodista erillisen kaikista muista tavallisista kotitalouksien muotoiluista. 

Toinen asia, joka puoltaa spottivalaisimien käyttämistä kodin sisustuksessa on se, että tällä hetkellä ei ole tutkimustuloksia, jotka osoittaisivat, että kohdevalaisimet aiheuttavat haitallisia vaikutuksia. Toki jos katsot kohtisuoraan spottivaloja, voit olla varma, että ne vahingoittavat näkökykyäsi. Syy sille, että suurin osa spottivalojen sisustussuunnittelusta on mietitty niin, että ne osoittavat suoraan seinää kohti, johtuu ennen kaikkea näiden valojen suuresta kirkkaudesta. Niitä ei ole tarkoitettu osoittamaan huoneessa olijan silmiin, sillä ne todellakin voivat vahingoittaa näköä.

Kohdevalolla huomiota kokoelmillesi

Kun käytät kohdevalaisimia, voit keskittyä esineisiin tai alueeseen, joita haluat näyttää vierailulla oleville ihmisille. Tämä on omiaan varsinkin heille,  jotka haluavat esitellä erilaisia kokoelmiaan ystävilleen tai muille vieraille.

Kohdevalot ovat kaiken muun hyvän lisäksi suhteellisen helppoja asentaa. Osa niistä on ns. plug and play -kytkennällisiä, mutta joihinkin tarvitsee asentaa erilaisia lisäosia ja kiinnikkeitä seinään tai kattoon, jonka jälkeen itse spottivalaisimet voidaan kytkeä käyttöön. Kuten aina monimutkaisemmissa tapauksissa, on hyvä kutsua ammattimainen sähköhenkilö paikalle, ettei vahingossakaan tule vääriä kytkentöjä.  

Kannattaa ainakin antaa kohdevaloille mahdollisuus. Ne voivat toimia koristeena tai sitten apuna korostamaan esineitä, joista olet ylpeä ja joita haluat esitellä muillekin. Kohdevalojen avulla niiden esitteleminen luonnistuu luontevasti, ja kun vieraat huomaavat ne, haluavat he todennäköisesti kysyä lisätietoa tästä “parrasvaloissa” olevasta elementistä tai esineestä.  

Spottivaloja olohuoneeseen ja työpisteille

Mihin sitten spottivaloja voisi kotona kokeilla? Olohuone on se paikka kotona, jossa perhe viettää eniten yhteistä aikaa. Siksi sen valaistusta ei kannata laiminlyödä, sillä huoneen tulisi olla viihtyisä ja siellä tulisi olla valoa tarpeeksi myös talven pimeimpinä iltoina. Spottivalaisimet sopivat tämän vuoksi erinomaisesti myös olohuoneeseen, sillä tarkkaan sijoitetuilla valoilla voit saada hienoja yksityiskohtia näkyville ja tehdä samalla huoneesta viihtyisän. 

Spottivalaisimia voi asentaa ja sijoittaa sarjaan, jonka avulla niistä tulee olennainen valaistusratkaisu eri huoneissa kotonasi. Ne ovat myös erinomaisia työvaloja, sillä ne voidaan kätevästi vain suunnata kotisi eri työpisteisiin.  

Kohde- eli spottivalaisimet on usein koettu turhan monimutkaisina tai jopa turhina valaisimina kodissa, mutta jos ei tiedä niiden kaikkia mahdollisuuksia, niin ei tämä ole toisaalta ihmekään. Kannattaakin katsoa mallia muiden kodeista ja sisustuksista hakemalla tietoa netistä, jonka jälkeen silmätkin varmasti avautuvat monilla, jotka muuten ovat jättäneet kohdevalaisimet huomiotta. 

Parhaimmillaan kohdevaloilla voidaan hoitaa suuri osa huoneiden valaistuksesta, mutta parhaimmillaan ne ovat, kun niitä käytetään muiden valaisimien kanssa yhtä aikaa. Anna spottivalaisimille mahdollisuus etkä varmasti tule pettymään. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.