Leluja lapsille kierrättämällä ja tuunaamalla

Lasten leluja puhdistaessa, monella vanhemmalla houkuttelee roskakoriin heittäminen nopeana ratkaisuna. Ennen kuin tähän kuitenkaan päätyy, kannattaa kokeilla tuunaamista ja kierrättämistä, jotta vanhoista ja mahdollisesti viallisistakin leluista löytää uuden elämän. Olemme tehneet nämä vinkit kaikille teille vanhemmille, joita liiat (ostamanne) lelut haittaavat tätä nykyä.

Vanhojen lelujen kierrättäminen on paljon helpompaa ja sisältää vähemmän työtä kuin luulisi. Se on myös hauska ja siisti tapa perheellesi tehdä yhdessä, eikä mukaan tarvita kuin vähän mielikuvitusta. 

Omistatko paljon hillopurkkeja tai muita lasisia purkkeja, jotka olet pessyt hyvin? Tällä ohjeella saat purkkeihin hauskat kannet, joihin käytetään vaikkapa pieniä nukkeja. Tarvitset tähän ohjeeseen seuraavia tarvikkeita:

  • Tyhjät hillopurkit
  • Pieniä rikkoutuneita tai käytöstä poistuneita muovinukkeja
  • Pieni rautasaha
  • Hiekkapaperi
  • Vahvaa liimaa.
  • Kiiltävää spraymaalia.

Sahaa ensiksi nuket poikki keskeltä, niin että jätät itsellesi käyttöön nuken jalat. Hio hiekkapaperilla sahauskohta tasaiseksi. Liimaa jalat hillopurkkien kansiin kiinni keskikohtaan, niin että ne jäävät törröttämään ulkopuolelle. Maalaa spraymaalilla kansi ja törröttävät jalat siististi. Näin saat hauskoja säilytyspurkkeja omalaatuisilla kansilla ja jos liima on tarpeeksi vahvaa, voit kiertää kannet auki niiden avulla!

Onko dinosaurusleluja aivan liikaa, joilla lapset eivät enää leiki lainkaan, vaan kinuavat uusia. Tee dinosauruksen päistä seinäkoukut, joihin voi ripustaa vaatteita tai pyyhkeitä!

Sahaa dinosauruslelujen päät irti ja liimaa ne vahvalla liimalla puulevyyn, jonka voit ruuvata sopivalle korkeudelle lastenhuoneen seinälle. Näin vaatteet voivat roikkua dinojen päistä.

Onko perheessäsi jäänyt aivan toimettomaksi vaikkapa hyväkokoinen muovinen eläintä kuvastava onttorunkoinen lelu, joka pysyy hyvin jaloillaan vaikkapa vessan käsienpesualtaan päällä? Mitäpä jos etsisit sopivan kokoisen poranterän, joka on hieman paksumpi kuin hammasharjan kahva. Poraa eläimeen muutamia reikiä, jonka jälkeen voit kiertää hammasharjoja näihin reikiin – eläinlelu toimii siis hammasharjapidikkeenä!

Tuunauksen avulla leluja lapsille, jotka tarvitsevat erityistä tukea

Joskus leluja voi tuunata myös erityistä tukea tarvitsevien lasten leikkeihin. Tietotekniikka -a ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki on perustanut Tikonen -sivuston, jonne on kerätty muutamia oivaltavia vinkkejä, joilla helpotetaan esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevia lapsia tarttumaan leluihin. Näillä vinkeillä voidaan saada helposti tuunattua leluja lapsille, jotka tarvitsevat tukea vähän enemmänkin arkielämässään.

Erityisen tuen tarpeessa olevien lasten saama tuki pitää tapahtua myös leikeissä, sillä ne antavat onnistumisen kokemuksia. Jokainen lapsi joka tarvitsee erityistä tukea, tarvitsee myös yksilöllistä tukea. Siksi lelujenkin pitää olla esteettömiä. Niitä pitää myös olla mahdollisuus käyttää turvallisesti silloinkin, jos lapset pureskelevat niitä, heittävät ja niin edelleen. Sivusto kehottaa myös pohtimaan minkälaisia leikkejä lelut kestävät ja voiko niitä pestä. Lapsen tulee myös kokea olevansa osallisena, jos ei pysty joitain asioita tekemään. Siksi pienellä tuunauksella voidaan auttaa, että lapset voivat osallistua leikkeihin leluilla, joihin on yleensä esimerkiksi kiinnitetty jotain tarttumista helpottavaa.

Pieniin leluihin voi Tikonen -sivun ohjeiden mukaan kiinnittää suihkuverhon renkaan pikaliiman avulla. Tämä helpottaa otetta ja pitää lelun paremmin esillä.  Satukirjoihin voi liimata tai teipata irtokuvia, jotka sisältävät kirjan satujen avainsanoja. Jos käytössä on ylimääräine leikkuulauta, voi siihen liimattuun tarranauhaan kiinnittää kuvia tai esineitä, joiden avulla lapsi valitsee sen esineen, millä hän haluaa leikkiä.

Onko sinulla lapsia lähipiirissäsi tai jopa perheessäsi, jotka tarvitsevat erityistä tukea? Tässä olisi sopivia iltapuhteita, joiden avulla saat lapselle onnistumisen kokemuksia, joita hän ei muuten välttämättä saisikaan – jos ei pysty esimerkiksi ottamaan lelua käteensä kovin helposti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.