Katsaus cosplay -harrastukseen

Oletko koskaan nähnyt nuoria tai aikuisia, jotka ovat pukeutuneet esimerkiksi pelien tai elokuvien hahmoiksi, ilman mitään sen kummempaa syytä? Kyseessä ovat todennäköisesti olleet cosplay- harrastajat. Lue tämä artikkelimme, ja tiedät aiheesta paljon enemmän.

Cosplayta sanotaan pukuiluksi, jossa pukeutumisen ohella hyvin tärkeää on itse pukujen suunnittelu ja valmistus. Tosiharrastajat myös tekevät puvut itse sekä esiintyvät niissä erilaisissa alan harrastajien tilaisuuksissa. Se on siis sekä esiintymistä että käsityötä. Suomessa cosplay-tapahtumia on ollut jo pitkään ja ne kasvavat koko ajan suuremmiksi. Alan harrastajia nähdään paljon myös esimerkiksi pelitapahtumissa Euroopassa ja ympäri maailmaa.

Cosplayn juuret pohjautuvat osin scifi-tapahtumien kokoontumisiin, joissa scififanit pukeutuivat erilaisiin asuihin. Ensimmäisen kerran futuristisia asuja nähtiin New Yorkissa ensimmäisessä tieteiskirjallisuuden tapahtumassa vuonna 1939.  Termi cosplay tulee Japanista vuodelta 1984 ja se juontaa juurensa sanoista Costume Play.

Harrastuksena cosplay-fanien määrä kasvoi nopeasti 1990-luvulta alkaen Japanissa, Itä-Aasiassa ja länsimaissa. Japanissa harrastus on liittynyt pitkälti anime- ja mangakulttuuriin. Suomessa cosplay on ollut harrastuksena kohta 20 vuotta, ja se on saanut jalansijaa erityisesti scifi- fantasia ja roolipelitapahtumissa.  Harrastus on erittäin suosittu kaikkien sukupuolten keskuudessa ja usein hahmojen esittäjät ovat eri sukupuolta, kuin mitä alkuperäiset hahmot ovat olleet tai mihin muottiin ne on tarkoitettu.

Cosplayn harrastaminen tapahtuu useimmiten ns. coneissa, jotka ovat tapahtumia esim. sarjakuvien ja cosplayn harrastajille. Cosplay-harrastajat voivat näyttäytä pitkälti myös  yleisön joukossa liikkuen. Yleisön joukossa ei ole ollenkaan harvinaista nähdä pieniä esityksiä eli skittejä.

DIYS-sivusto tutki hashtagien perusteella mitkä ovat 10 suosituinta cosplay-hahmoa tällä hetkellä. Kannattaa huomata että listaus koskee enimmäkseen Yhdysvaltoja. Suosituimmat ovat (listassa sijoitus, hahmon nimi ja lopuksi hashtagien määrä):

  1. Harley Quinn          676,895
  2. Spiderman              530,177
  3. Joker 297,356
  4. Batman                   277,030
  5. Harry Potter            227,887
  6. Izuku Midoriya (Deku)                  219,178
  7. Deadpool                209,329
  8. Wonder Woman     208,054
  9. D.Va  200,391
  10. Doctor Who            146,496

Suomessa tehdään puvut itse

Cosplay on saanut alkunsa Japanista nykymuotoisena. Kulttuuri on Japanissa erilainen kuin Suomessa. Siellä harrastajat löytävät valmiita pukuja kaupoista, toisin kuin Suomessa jossa pukuja on vähemmän saatavilla. Samoin suomalaiset harrastajat tekevät vaatteet muutenkin mieluummin itse. Pukuihin käytetään paljon kirpparilta löytyneiden vaatteiden osia, tai sitten koko puku tehdään valmiin kirpparipuvun päälle. Tosiharrastajat suunnittelevat vaatteet alusta asti itse ja laittavat ompelukoneen laulamaan.

Pelihahmoille ei riitä aina pelkästään puku, vaan usein hahmoilla on tunnusomaisia aseita, valtikoita tai mitä tahansa muuta, jotka kuuluvat olennaisesti hahmon luonteeseen – mutta joka ei ole puvussa kiinni. Cosplay harrastajat voivat tehdä esimerkiksi boffer-miekkoja, jotka ovat astetta tyylikkäämmän näköisiä, kuin ne mitä vaikkapa larppaajat käyttävät. 

Lisäksi yhtenä osa-alueena on tietenkin maskeeraus ja meikkaus. Cosplaysta on tullut sen verran suosittua, että moni voi antaa kauneusvinkkejä muille ihmisille, jotta hekin voivat muuttua vaikkapa cosplay-harrastajan kuvaamaksi androidiksi.

Kun puku valmistuu, lähtevät suomalaiset harrastajat esittelemään pukujaan ympäri Suomea eri tapahtumiin. Suomessa on vuosittain noin kymmenen tapahtumaa alan harrastajille tai sitten tapahtumia, joissa on osio cosplaylle. Jopa suomenmestaruuskisoja järjestetään tälle harrastukselle.

Tämä harrastus ei ole siis mikään helppo nakki, koska varsinkin jos on suomalainen, tulee ensiksi osata suunnitella vaatteet, ommella ne, tehdä oma meikki, esiintyä pukujen kanssa erilaisissa tilanteissa ja eläytyä pelin hahmoon. Siksi se myös antaa paljon, koska harrastuksen avulla kehittää paljon uusia osa-alueita, joita voi harjoittaa. Ja kuten hyvin tiedämme, tekemällä oppii uusiakin juttuja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *